Evropská federace: čekání na Godota

4. 05. 2014 18:25:37
Evropské národy nechtějí federální Evropskou unii. Evropa však musí bezodkladně vyřešit velmi naléhavé problémy v zahraniční, obranné a měnové politice EU. Na federalizaci Evropy nelze čekat a musí se najít jiné řešení.

Od doby, kdy Miloš Zeman v projevu v Evropském parlamentu označil zahraniční, vojenskou a fiskální politiku za hlavní priority dalšího vývoje Evropské unie, se vrátilo do českého veřejného prostoru téma vývoje Evropské unie jako celku.

Miloš Zeman naznačil v Evropském parlamentu, jakou cestou by se chtěl dobrat ke společné zahraniční, obranné a fiskální politice v Evropské unii. Řekl: potřebujeme integraci, evropskou federaci. Je však federalizace Evropské unie reálnou cestou k dosažení společné zahraniční politiky, obrany a fiskální koordinace nutné pro optimální fungování společné měny? Je vůbec federalizace Evropy uskutečnitelná?

Dosavadní vývoj evropské integrace se od federálního uspořádání spíše vzdaluje, než aby se mu přibližoval. Nenechme se zmýlit projevy nadměrné centralizace z Bruselu – ty směřují spíše k unitárnímu státu než k federaci a jsou naštěstí natolik ojedinělé, že nemohou založit převládající trend vývoje.

Nejblíže k federalizaci měla Evropa v první polovině padesátých let dvacátého století, když se projednával projekt Evropského obranného společenství a Evropského politického společenství. Římské smlouvy z roku 1957, které založily Evropské hospodářské společenství, tj. vlastně dnešní Evropskou unii, byly reakcí na neúspěch pokusu o federalizaci.

Pokaždé, když se později federální projekt vrátil do diskuse, následoval tvrdý politický direkt pro federalisty. Smlouva o Evropské unii z počátku devadesátých let, původně koncipovaná silně federalisticky, skončila karikaturou neuvěřitelné nepovedené organizační struktury tzv. tří pilířů Evropské unie. Silně federalistická propaganda doprovázela i návrh tzv. Evropské ústavy v letech 2002-2005, ačkoli návrh samotný měl s federalizací EU pramálo společného. Už jenom strašák federace stačil k odmítnutí ústavní smlouvy Evropské unie.

Z čistě praktického hlediska mohly mít federalizační pokusy v Evropském společenství uhlí a oceli, tvořeného v padesátých letech šesti státy, mnohem blíže úspěchu, než integrační snahy v dnešní Evropské unii s 28 členy, platí-li, že nutnou podmínkou pro politickou integraci je souhlas všech členských států. Jen pro ilustraci – politicky integrovaná Evropská unie by samozřejmě musela převzít závazky svých zakládajících členů k NATO, jednoduše řečeno stát se členem NATO. Členem EU jsou ale také neutrální státy a v případě Rakouska a Finska by opuštění neutrálního statutu (k němuž by došlo jejich účastí v Unii jako členovi NATO) znamenalo mimo jiné porušení jejich závazků k Rusku.

Evropské národy nechtějí federální Evropskou unii. Čekat s řešením velmi naléhavých problémů v zahraniční, obranné a fiskální politice EU na federalizaci Evropy neznamená nic jiného než čekat na Godota. Na Ukrajině dnes Evropská unie čelí politické krizi historického významu. V této krizi se utvářejí hranice budoucí Evropy – a Evropská unie díky nedostatku kompetencí v zahraniční politice nemá reálnou šanci do dění zasáhnout. Jednotlivé členské státy jsou zase v rozvíjející se globální hře supervelmocí o Ukrajinu příliš slabé. Kdyby se dokázaly dohodnout na společném politickém postoji, aniž by se současně jednalo o bezzubou rezoluci, stejně by za nimi nestála dostatečná vojenská síla. Problém je velmi naléhavý, ale musí se najít jiná cesta k jeho vyřešení, než federalistické snění.

Autor: Petr Jantač | neděle 4.5.2014 18:25 | karma článku: 7.72 | přečteno: 401x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 504 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 480
Právník, předseda politické strany evropani.cz, kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...